“Ἐκ τοῦ καλῶς ἀκούειν, τό καλῶς ψάλλειν”

Κωνσταντίνος Πρίγγος

«Συνταγή γιατρού» για τους μαθητές της Βυζαντινής Μουσικής»

ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΔΑΜΑΡΛΑΚΗΣ
ΑΡΧΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΨΑΛΤΗΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Φιλελλήνων και Φιλίας 1, Τ.Κ. 71 307 ΗΡΑΚΛΕΙΟ                                                                                                       
τηλ. 2810.230620 και 6977.412.081

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες!

             Πολλοί με ρωτούν, «κατά καιρούς», τι να ακούν, ποιους να ακούν και τι να διαβάζουν, εφαρμόζοντας αυτό που γράφω στο βιβλίο μου και το οποίο είχε πει ο αείμνηστος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΙΓΓΟΣ, ότι τρία πράγματα πρέπει να κάνει ο «θέλων μουσικήν μαθείν», δηλαδή πρώτον να ακούει, δεύτερον να ακούει και τρίτον να ακούει!

Επίσης, πολλοί με ενημερώνουν για το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο.  Γράφει ο Γεώργιος Αγγελινάρας: «Χιλιάδες εκδόσεις δίσκων, κασετών, CD, DVD, βιβλίων κ.α. Το διαδίκτυο γεμάτο από ιστοσελίδες και σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και προβολής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Και θαρρείς πως ζεις στον χρυσούν αιώνα της Βυζαντινής Μουσικής. Αμ, δε ! ! ! Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!».

Σήμερα και το λέγω με απόλυτη βεβαιότητα, επικρατεί σύγχυση, ασχετοσύνη (μετά πολλής επιστημονοφάνειας), αμάθεια («εν πολλοίς και πολλώ»),  θρασύτητα και καταπάτηση ιερών και οσίων. Ο σεβασμός εξέλιπεν! Και το κυριότερο: τις ιδιορρυθμίες, τις ιδιαιτερότητες, αλλά και την έλλειψη ταλάντου, τα προβάλλουν ως παράδοση. Ήμαρτον… 

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα, για το οποίο, λίαν συντόμως, θα καταθέσω «ουχί γνώμην προσωπικήν», αλλά την Φωνήν της παραδόσεως μέσω γραπτών πηγών (χειρόγραφα και ηχογραφήσεις)  αλλά και ιστορικών, θεολογικών, φιλολογικών, μουσικολογικών ερευνών και αρχείων στο βιβλίο μου «ΑΛΛΟ ΚΑΛΗ ΦΩΝΗ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟΣ ΨΑΛΤΗΣ». 

Σήμερα περιορίζομαι ν’ αναφέρω, αν θέλετε να υποδείξω,  «ολίγα τινά» τα οποία θα αποτελέσουν το ξεκίνημα, την πυξίδα δηλαδή, μήπως και η εκπέμπουσα SOS Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική σωθεί, αλλά και οι «ναυαγοί» εκτελεστές, ερευνητές, εξηγητές, διαμορφωτές, διαφωτιστές και λογής – λογής ερμηνευτές, βρουν «σανίδα σωτηρίας».

ΒΙΒΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ:

Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ:
1. «Θεωρία και Πράξις της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής»    ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
2. Θεωρητικό ΑΒΡΑΑΜ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
————————————————
Β. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ:
1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑΤΑΡΙΟΝ ΠΕΤΡΟΥ (1820)
2. ΕΙΡΜΟΛΟΓΙΟΝ ΠΕΤΡΟΥ
3. ΔΟΞΑΣΤΑΡΙΟΝ ΠΕΤΡΟΥ
4. ΔΟΞΑΣΤΑΡΙΟΝ ΠΕΤΡΟΥ υπό Γ. ΒΙΟΛΑΚΗ
5. ΠΑΝΔΕΚΤΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
6. ΠΑΝΔΕΚΤΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ – ΟΡΘΡΟΣ
7. ΠΑΝΔΕΚΤΗ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ – Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
8. ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΥ
9.  ΙΔΙΟΜΕΛΑΡΙΟΝ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΥ
10.ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
11. ΔΟΞΑΣΤΑΡΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Αυτά είναι τα βιβλία που περιέχουν την γνησίαν παράδοσιν της ορθοδόξου Θ. Λατρείας και τα οποία «μοσχομυρίζουν λιβάνι και όχι κολώνια».

Ο Α. Βαλληνδράς στο θεωρητικό του γράφει: «Η Βυζαντινή ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ Μουσική στο χώρο της Θ. Λατρείας ό,τι είχε να πει το είπε». Ο δε αδελφός του, πρώην Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν περιθώρια διασκευών και βελτιώσεων! Τα πάντα λίαν καλώς εποιήθησαν,  μουσικώς, ποιητικώς, μετρικώς και θεολογικώς. Όστις θέλει να επιδείξει το τάλαντόν του, ας εντρυφήσει εις αυτά. Όστις δε θέλει να δείξει τας ικανότητάς του εις την μελοποιίαν, υπάρχουν ακολουθίαι νέων αγίων και οσίων!»

Ποιους ψάλτες θα ακούτε:

1) ΙΑΚΩΒΟ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ
2) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΡΙΓΓΟ
3) ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΣΤΑΝΙΤΣΑ
4) ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
5) ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΗ
6) ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟ

Τέλος, ο Γεώργιος Αγγελινάρας και ο επί 38 χρόνια βοηθός του Κων/νου Πρίγγου (η «σκιά του», όπως τον έλεγαν οι Κων/πολίτες) Σταμάτιος Παπαμανωλάκης λέγουν : «ζυγαριά που ζυγίζουμε και μέτρο που μετρούμε:  ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ».

Σημ. Πολλοί μαθητές μου έχουν ονομάσει την επιστολή μου αυτή «συνταγή ιατρού δια την πάσχουσαν και νοσούσαν Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική».

2 thoughts on ““Ἐκ τοῦ καλῶς ἀκούειν, τό καλῶς ψάλλειν”

  1. ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΣΤΑΛΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ
    45 ΕΤΗ ΖΟΥΣΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *