ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – Αφιέρωμα στον Μανώλη Χατζημάρκο

06Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης πραγματοποίησε, με μεγάλη επιτυχία, εορταστική εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, η οποία ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Δάσκαλο ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (πλατεία Αγίου Μηνά).

 

02Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, κείμενα από τις ομιλίες και βίντεο – αφιέρωμα, με αποσπάσματα από εισηγήσεις και ψαλμωδίες του Μανώλη Χατζημάρκου, καθώς και ηχογραφήσεις ύμνων (στην αρχή και στο τέλος του βίντεο – αφιερώματος), με την αξεπέραστη φωνή του, σε εκδήλωση του 1959.

 

Χαιρετισμός του Διευθυντού του Σύγχρονου Ωδείου, κ.Ιωάννη Λυγεράκη:
“Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι!
Εκ μέρους του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης, σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου μας, η οποία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Μανώλη Χατζημάρκο.

κ.κ. Ειρηναίος

κ.κ. Ειρηναίος

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1998, με φιλοδοξία να αποτελέσει ένα Μουσικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που αφ’ ενός να προσφέρει υψηλή παιδεία σε όποιον επιθυμεί να σπουδάσει Μουσική, και αφ’ετέρου να συμβάλλει στην πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας με τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, όπως μουσικοί διαγωνισμοί, συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης ανέλαβε, από την ίδρυσή του, ο κ.Θόδωρος Αντώνιου (συνθέτης, μαέστρος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης), ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς.

Η βράβευση του Γεωργίου Παντελάκη από τον Δ/ντη του Ωδείου, Γιάννη Λυγεράκη

Η βράβευση του Γεωργίου Παντελάκη από τον Δ/ντη του Ωδείου, Γιάννη Λυγεράκη

Μια από τις πρώτες φροντίδες ήταν η δημιουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, την οποία σήμερα θεωρούμε κόσμημα του Ωδείου μας και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν. Στο πρόσωπο του πρωτοψάλτη – καθηγητή Γιάννη Δαμαρλάκη είχαμε την τύχη να βρούμε τον ιδανικό συνεργάτη που οργάνωσε εκ θεμελίων τη Σχολή και που για 15 χρόνια με περισσό ενθουσιασμό, αφοσίωση, βαθιά γνώση, υψηλή αισθητική αλλά και απαράμιλλο ήθος συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει την Ψαλτική Τέχνη στους μαθητές του και να συμβάλλει αποφασιστικά, με όλες του τις δυνάμεις, στη διάδοση και διδασκαλία της πατρώας Ελληνικής Εκκλησιαστικής μουσικής.

Η βράβευση του Δημητρίου Γιακουμάκη

Η βράβευση του Δημητρίου Γιακουμάκη

Στα 15 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης φοίτησαν σε αυτήν δεκάδες μαθητές και 20 εξ αυτών αποφοίτησαν με Πτυχίο ή Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Ο αριθμός των 9 Διπλωμάτων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, του ανώτατου δηλαδή τίτλου σπουδών που χορηγείται από τα Ωδεία, καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της Σχολής, αλλά και αποτελεί προσωπικό επίτευγμα του κ.Γιάννη Δαμαρλάκη μεταξύ των υπολοίπων καθηγητών του ωδείου.

Πολλοί από τους αποφοίτους μας είναι μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας που θα παρακολουθήσετε σε λίγο, οι οποίοι αποδεχόμενοι την πρόσκλησή μας να συμμετάσχουν σε αυτήν, αποτίουν φόρο τιμής τόσο στο δάσκαλό τους όσο και στη σχολή που φοίτησαν. Τους ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους.

Η βράβευση του Ιωάννη Δαμαρλάκη

Η βράβευση του Ιωάννη Δαμαρλάκη

Επιθυμώντας οι τίτλοι σπουδών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής να έχουν το υψηλότερο δυνατό κύρος, στελεχώνουμε πάντοτε τις εξεταστικές επιτροπές Πτυχίων και Διπλωμάτων με καταξιωμένους καθηγητές και πρωτοψάλτες. Μεταξύ αυτών ο πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ.Ιωάννης Αρώνης και ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου κ.Δημήτριος Γιακουμάκης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολυετή συμπαράστασή τους, αλλά και οι εκλιπόντες αείμνηστοι πρωτοψάλτες Χρήστος Χατζηνικολάου και Ανδρέας Βουστινάς.

Οι μαθητές του Ωδείου αποδίδουν ύμνους του Μ. Χατζημάρκου

Οι μαθητές του Ωδείου αποδίδουν ύμνους του Μ. Χατζημάρκου

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον πατέρα Αντώνιο Παπαδημητρίου που για πολλά χρόνια ήταν εξεταστής των υποχρεωτικών μαθημάτων της σχολής.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον κ.Γιάννη Τσερεβελάκη για τη συμμετοχή του στην αποψινή μας εκδήλωση, καθώς και όλους όσους κοπίασαν γι’ αυτήν και να σας διαβάσω το χαιρετισμό που έστειλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου μας κ.Θόδωρος Αντωνίου.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας, εύχομαι καλή ακρόαση και παρακαλώ να κρατήσουμε όλοι τα κινητά τηλέφωνά μας κλειστά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.”

Βίντεο – αφιέρωμα:
(Παραγωγή: Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Ὁ Ὅσιος Ἰωάννης ὁ Κουκουζέλης»)

1 thought on “ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – Αφιέρωμα στον Μανώλη Χατζημάρκο

  1. Αθανατος,Αξεπεραστος,Αδευτερωτος.
    Μανωλη Χατζημαρκο δεν θα ξαναγεννησει η φυση.

    Μπραβο στους εκλεκτους φιλους της Κρητης που ολα αυτα τα χρονια τιμουσαν αυτον τον ανθρωπο εν ζωη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *