15 χρόνια Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης

Συναυλία για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής & Ψαλτικής Τέχνης

Ο Δ/της του Σύγχρονου Ωδείου κ. Ιωάννης Λυγεράκης

Ο Δ/της του Σύγχρονου Ωδείου κ. Ιωάννης Λυγεράκης

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργάνωσε συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας του Ωδείου, που αποτελείται από σπουδαστές και απόφοιτους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη καθηγητή κ. Ιωάννη Δαμαρλάκη.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Μανώλη Χατζημάρκο.

Στην εκδήλωση μίλησε για τη ζωή και το έργο του Μ. Χατζημάρκου ο τ. γυμνασιάρχης κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης, προβλήθηκαν βίντεο από ομιλίες και ψαλμωδίες του Μ. Χατζημάρκου και αποδόθηκαν ύμνοι-έργα του από τη Βυζαντινή Χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης.

Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν: ο πρωτοψάλτης Γεώργιος Παντελάκης για τη συμπλήρωση 50ετούς Ψαλτικής Διακονίας, οι πρωτοψάλτες Δημήτριος Γιακουμάκης και Ιωάννης Αρώνης για την πολυετή συμβολή τους στη λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και ο πρωτοψάλτης καθηγητής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης Ιωάννης Δαμαρλάκης για τη 15ετή ανεκτίμητη προσφορά του στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και τη συμπλήρωση 20 χρόνων στο Ιερό Αναλόγιο του Αγίου Μηνά.

Στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης κ. Γιάννης Λυγεράκης τόνισε:

«Μια από τις πρώτες φροντίδες μας κατά την ίδρυση του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης ήταν η δημιουργία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, την οποία σήμερα θεωρούμε κόσμημα του Ωδείου μας και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν. Στο πρόσωπο του πρωτοψάλτη καθηγητή Ιωάννη Δαμαρλάκη είχαμε την τύχη να βρούμε τον ιδανικό συνεργάτη που οργάνωσε εκ θεμελίων τη Σχολή και που για 15 χρόνια με περισσό ενθουσιασμό, αφοσίωση, βαθιά γνώση, υψηλή αισθητική, αλλά και απαράμιλλο ήθος συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει την Ψαλτική Τέχνη στους μαθητές του και να συμβάλει αποφασιστικά με όλες του τις δυνάμεις στη διάδοση και διδασκαλία της πατρώας Ελληνικής Εκκλησιαστικής μουσικής».

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης Θόδωρος Αντωνίου σε χαιρετισμό του για την εκδήλωση ανέφερε:

«Χαιρετίζω πάντοτε με ενθουσιασμό κάθε εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης υπό τον κ. Ιωάννη Δαμαρλάκη, που με βαθιά γνώση και μεγάλο ενθουσιασμό δουλεύει σοβαρά για τη διατήρηση και τη διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής, τόσο ως δάσκαλος όσο και ως πρωτοψάλτης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσδοκίες και τις προσπάθειές του».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, o οποίος στο τέλος της εκδήλωσης συνεχάρη τους διοργανωτές και τους βραβευθέντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *