«ΨΑΛΤΙΚΟΝ ΤΥΠΙΚΟΝ» (βιβλίο)

(Κάνοντας δύο φορές «κλικ» επάνω στην εικόνα, εκείνη μεγεθύνεται για ευκολότερη ανάγνωση.)

ΒΙΒΛΙΟ_ΔΑΜΑΡΛΑΚΗ_ΨΑΛΤΙΚΟΝ_ΤΥΠΙΚΟΝ

Βιβλίο του Άρχοντος Διδασκάλου του Ψαλτήρος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιωάννου Δαμαρλάκη, με τίτλο «Ψαλτικόν Τυπικόν».

 

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

          «Το 1993 κυκλοφόρησε ένα μικρό πόνημά μου, με τίτλο “ΤΟ ΑΓΡΑΦΟ ΤΥΠΙΚΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ”. Η ανάγκη για να μάθουν κυρίως οι νεότεροι ψάλτες, αλλά και οι σπουδαστές της Εκκλησιαστικής μουσικής, διατάξεις και ιδίως την Ιερά Πατριαρχική Παράδοση, η οποία δυστυχώς δεν έχει καταγραφεί πλήρως μέχρι σήμερα (πλην ελαχίστων περιπτώσεων), ήταν το κίνητρο για την έκδοση αυτή.
          «Σήμερα, μετά από 50 χρόνια ιερής διακονίας στην Αγία μας Εκκλησία, καταθέτω εμπειρίες, κείμενα Επισκόπων, μεγάλων Διδασκάλων του Τυπικού και της ιερής ψαλμωδίας, καθώς και αποσπάσματα από βιβλία τα οποία έχουν εξαντληθεί ή λησμονηθεί και δεν έγινε καμιά προσπάθεια επανέκδοσής τους. Πιστεύω ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί ένα εύχρηστο βοήθημα για το ιερό αναλόγιο, για τους σπουδαστές της Εκκλησιαστικής μουσικής, αλλά και για τον ιερό κλήρο. Περιλαμβάνει ακολουθίες, όπως την αγρυπνία κατά την Αγιορείτικη τάξη, αλλά και τους ψαλμούς που λέγονται σ΄αυτήν, σε κάθε περίπτωση. Περιέχει επίσης την τάξη χοροστατούντος και ιερουργούντος Επισκόπου, θέμα το οποίο τόσο αναλυτικά και διεξοδικά δεν έχει γραφεί ποτέ μέχρι σήμερα, καθώς και άλλα επί μέρους βοηθήματα.
          Σ΄αυτή μου την προσπάθεια, είχα οδηγούς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ.Νεκτάριο, καθώς και τους πρωτοπρεσβυτέρους του Οικουμενικού Θρόνου Σεραφείμ Φαράσογλου, Γεώργιο Σωμαράκη και Γεώργιο Λαδουκάκη, γνώστες του Τυπικού και της Πατριαρχικής Παραδόσεως, τους οποίους εκ βαθέων ευχαριστώ και ευγνωμονώ! Επίσης, ευχαριστώ την Αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου, τους μαθητές μου ιερολογιώτατο Διάκονο π.Ευγένιο Καρακωνσταντάκη και Νικόλαο Τζάκο, διότι χωρίς την ηθική, αλλά και την ουσιαστική βοήθειά τους, δεν θα έβλεπε το φως η παρούσα εργασία. Τέλος, θερμές ευχαριστίες στον αγαπητό αδελφό Ευστάθιο Πουλίδη, που και πάλιν ανέλαβε την έκδοση της εργασίας αυτής, προς “ωφέλειαν και οικοδομήν” των ασχολουμένων με τη Θεία Λατρεία της Ορθοδόξου πίστεώς μας!
          Εύχομαι ο Θεός να μας φωτίζει για να ακολουθούμε πιστά το τυπικό και τις ιερές παραδόσεις της Αγίας μας Εκκλησίας, “ουχί τυπικώς, αλλά βιωματικώς”, προς δόξαν Θεού και σωτηρίαν των ψυχών ημών. Αμήν!»

Ιωάννης Δαμαρλάκης
Μεγάλο Κάστρο
Μάρτιος του σωτηρίου έτους 2014
από ενσάρκου οικονομίας Χριστού

 
Εκδόσεις: «Η Κατ΄ Ανατολάς Πύλη», τηλ/φαξ: 2310-946677, κιν.: 6974.483.588,
e-mail: ikatanatolaspili@gmail.com

2 thoughts on “«ΨΑΛΤΙΚΟΝ ΤΥΠΙΚΟΝ» (βιβλίο)

  1. Θερμά συγχαρητήρια στον πολυαγαπητό μου συμπατριώτη, παλιό φίλο και πρώτο μου δάσκαλο στη Βυζαντινή Εκκλ. Μουσική και Άρχοντα Γιάννη Δαμαρλάκη. Αγαπητέ Γιάννη, ο Θεός να’ σε ευλογεί μαζί με την οικογένεια σου, να σου χαρίζει υγεία, μακροημέρευση, φώτιση και δύναμη στην εκκλησιαστική διακονία σου. Πιστεύω πως πολλοί θα το μελετήσουν και θα ωφεληθούν από αυτό και πρώτος εγώ. Παρακαλώ να μου πείτε από πού μπορώ να προμηθευτώ πέντε αντίτυπα.
    Με αγάπη Χριστού, διατελώ. π. Αντώνιος Βανικιώτης, Μελβούρνη Αυστραλίας

    • Ευχαριστώ π.Αντώνιε για τα καλά σου λόγια! Πάντα αναπολώ εκείνα τα ωραία χρόνια του Λαυρίου! Αναμνήσεις με βάθος και πλάτος φιλίας, πνευματικής και ψαλτικής μαθητείας – διδασκαλίας! Στείλε μου την διεύθυνσή σου να σου τα στείλω. Και πάλιν και πολλάκις ευχαριστίες! Δι΄ευχών!
      Ιωάννης Δαμαρλάκης
      e-mail: ioannis.damarlakis@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *