Περί του αειμνήστου Σπυρίδωνος Περιστέρη (Ιωάννου Δαμαρλάκη)

DAMARLAKIS_OFFIKIOΕίχα μια πολύ ενδιαφέρουσα γραπτή επικοινωνία με συνάδελφο πριν από αρκετό καιρό για τον Σ. Περιστέρη. Βλέποντας ότι προσπαθούν να τον… «αγιοποιήσουν» τώρα τελευταία πάρα πολλοί «μη ιδότες και μη ακούσαντες», δημοσιεύω τις δυο δικές μου επιστολές (για ευνόητους λόγους), ουχί ως «αστυφύλαξ ή χωροφύλαξ» αλλ’ως ένας απλός και ταπεινός εργάτης της πατρώας Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής και ζητώ ταπεινά συγγνώμη αν στενοχωρήσω κάποιους ή δημιουργήσω προβλήματα. Αλλά «φίλος μεν Πλάτων – φιλτάτη δε η αλήθεια»:

Υ.Γ.:  Δέχομαι όπως πάντα καλοπροαίρετο διάλογο!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ

Xαίρε και αγάλλου εν Κυρίω !

Ναι μεν αλλά…

Ο Περιστέρης και η σχολή του είναι μια άλλη «εκδοχή» της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής (πάντα ο όρος «Εκκλησιαστική» πρέπει να μπαίνει – υπάρχει διαχωριστική γραμμή, δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, ναι μεν σχέση υπάρχει μεταξύ αρχαίας – δημοτικής – λαϊκής κλπ. κλπ., αλλά δεν είναι το ίδιο) όσο κι αν σ΄αρέσει, όσο κι αν σε «πικραίνω» μ’αυτά που γράφω…..

Όπως έλεγε ο αείμνηστος Δάσκαλός μου Α. Καραμάνης, ο οποίος τον εκτιμούσε: «ο Περιστέρης είναι σαν ένα ποτήρι γεμάτο, το οποίο όμως είναι μισό νερό και μισό κρασί, εν αντιθέσει με άλλους που είναι μισό κρασί – μισό ακαθαρσίες… Προτιμώ αυτό του Σπύρου (όπως τον έλεγε). Είχε ένα δικό του τρόπο που τον κατασκεύασε 100% αυτός. Είχε την ατυχία να έχει Δάσκαλο τον Ψάχο, ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ ΨΑΛΤΗΣ». Όταν, όπως λέει ο Χαρίλαος  Ταλιαδώρος η «γραφή» και η διδασκαλία δεν συνεπικουρείται από φωνητική – προσωπική εκτέλεση, είναι ελλειμματική (αυτό για τον Ψάχο). Δεν μπορώ εγώ να «λέω» (θεωρία) μόνο και να μη μπορώ να πράξω (ψάλω). Επίσης, το ότι έστειλαν  από την Πόλη, όπως λέει ο Περιστέρης, τον Ψάχο δεν είναι 100% αλήθεια. Όπως έλεγε ο συγχωρεμένος ο Στανίτσας, έψαχναν ευκαιρία να τον… «ξαποστείλουν» λόγω των προβλημάτων που δημιουργούσε π.χ. με τις διαστολές, τα μέτρα τα κατά Ευρώπη «μεριά», τα διπλά ισοκρατήματα, τη διπλή συνηχητική γραμμή, αλλά και τις υφεσοδιέσεις που έβαζε… επηρεασμένος από τη σχολή Καμαράδου και την Ευρωπαϊκή μουσική – κάτι σαν την νέα «μουσική αίρεση».

Αλλά για να επανέλθω στον Περιστέρη: ενώ έψαλλε – κατά βάσιν – από κλασικά κείμενα –  έβαζε κάτι «solo» και τα αλλοίωνε χάριν δήθεν «νοηματικών εκφράσεων» (;) ή του «κατ΄έννοιαν  ψάλλειν»… και… «τα ρέστα καραμέλες» που λέει ο λαός. Αν δεις και ακούσεις Μ. Εβδομάδα, τα κείμενα δεν μοιάζουν με κανένα κλασικό. Είναι διασκευές του Χρυσοχοΐδη (μη ψάλτη κι αυτού – πώς τα κατάφερνε να έχει καθοδηγητές μη ψάλτες;), δικές του ή του Ψάχου, για την ωραία – όντως- φωνή του. Για ποια αλλοίωση, λοιπόν μιλάει. Το «Χριστός Ανέστη» στο «Χαίρετε λαοί…», το «εις το μνήμα σε επεζήτησεν…», τα μονωδιακά που έλεγε την Μ. Εβδομάδα πού είναι γραμμένα, σε ποιο βιβλίο; Επίσης, στα διαστήματά του «πάσχει» κάπως… mix κάπου – κάπου με… Ευρώπη…   Βέβαια, κάποιοι άλλοι το πάνε κατά Ανατολή μεριά…

Εγώ θα ήθελα (όχι εγώ, αλλά η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ)

ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΛΙΒΑΝΙ ΚΙ ΟΧΙ ΚΟΛΩΝΙΑ

Η ΑΜΑΝ – ΑΜΑΝ ΓΙΑΒΡΟΥΜ…….

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ!

 Άστα…

Αμαρτίες έχουμε όλοι μας, αρκεί να ομολογούμε τα ημαρτημένα. Εγώ προσωπικά έχω τονίσει σε όλους τους τόνους και σε όλες τις κλίμακες ότι «τραγουδούσα»… Τώρα προσπαθώ…

Εγώ θα σου πω τι είπε εν τέλει ο Πρίγγος για τον Περιστέρη: «Έχει μια φωνή πολύ ωραία, όχι όμως ψαλτική. Δυστυχώς, δεν ήκουσε ψάλτες. Είναι επηρεασμένος από το Ευρωπαϊκό – ωδειακό κλίμα». Πιστεύω ότι τα είπε όλα. Κι εμένα μ΄αρέσει να τον ακούω και σημειωτέον ότι τον μιμούμαι καλύτερα από πολλούς μαθητές του. Όμως, ποτέ δεν τον ακολούθησα ούτε ψαλτικά, ούτε φωνητικά. Δεν είναι ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΨΑΛΤΗΣ. Είναι mix. Και τα ανάμεικτα ή αν θέλεις τα σύμμικτα δεν με αγγίζουν. Θέλω πάντα τα γνήσια, τα ατόφια, τα αληθινά, τα αυθεντικά! Όσον αφορά τον δρόμο που ακολούθησε – ψαλτικά – δεν με άγγιξε, δεν με επηρέασε.

Η κουβέντα αυτή μπορεί να γίνει είτε ζωντανά, είτε από τηλεφώνου.

Είμαι στη διάθεσή σου !

Με αγάπη
Γιάννης
Σου απαντώ απλά και πρόχειρα.
Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

55802438_1986683811457747_3648388621314031616_n

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *