Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ρωμανίδης (Περί Εκκλησιαστικής Μουσικής)

ROMANIDIS_okΑς πούμε και ολίγα περί εκκλησιαστικής μουσικής.

Ο σκοπός της εκκλησιαστικής μουσικής είναι να προκαλέσει κατάνυξη ή δοξολογία και όχι ερωτικό συναισθηματισμό. Στη Δυτική παράδοση από το Μεσαίωνα, από τους Φράγκους δηλαδή, καθιερώθηκε να μη διακρίνει κανείς τα ερωτικά από τα θρησκευτικά τραγούδια. Αν ακούσετε Προτεστάντες ή Παπικούς να ψάλλουν μέσα στο ναό τους, καταλαβαίνετε αμέσως ότι τραγουδούν μέσα στο ναό! Δεν ψάλλουν! Αποδίδουν τα τροπάριά τους μ′ έναν τρόπο ερωτικό.

Όταν τραγουδούν οι Παπικοί ύμνους στην Παναγία, δεν είναι μόνο τα λόγια που είναι ερωτικά, αλλά και η μουσική είναι ερωτική. Δηλαδή, είναι σαν να ερωτοτροπούν με την Παναγία και σαν να ερωτοτροπούν με τον Χριστό. Ακούει κανείς ένα συναισθηματικό μέλος και μία συναισθηματική μουσική. Με το συναίσθημα προσπαθούν να προκαλέσουν μία συναισθηματική θρησκευτικότητα στα μέλη τους.

Επειδή, λοιπόν, η παράδοσίς τους έχει αυτόν τον συναισθηματικό χαρακτήρα, γι’ αυτό το λόγο, οι σοβαροί άνθρωποι στην Αμερική και στην Ευρώπη δεν θρησκεύουν, διότι δεν πείθονται με τέτοιους συναισθηματισμούς. Όσοι θρησκεύουν εκεί, είναι συναισθηματικοί άνθρωποι, οι οποίοι όμως δεν είναι και συνεπείς στην έρευνα. Γενικά εννοώ στην έρευνα. Διότι ένας συνεπής Ευρωπαίος ή Αμερικανός είναι φυσικό να είναι άθεος κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις και να μην είναι ούτε Παπικός, ούτε Προτεστάντης. Βαριά βέβαια είναι αυτή η κουβέντα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα! Διότι ένας σοβαρός επιστήμων δεν είναι δυνατόν να παραδεχθεί ποτέ τα θεμέλια της Παπικής ή Προτεσταντικής θεολογίας. Αυτό, εν συνδυασμώ με το συναισθηματικό τρόπο λατρείας τους, αποξενώνει πολύ σοβαρό κόσμο από τον Παπικό και Προτεσταντικό χώρο. Γι’ αυτό βλέπει κανείς τους ναούς τους άδειους.

Το ίδιο φοβούμαι ότι θα πάθει η Ορθόδοξη Εκκλησία, αν επιτρέψει στον ευσεβισμό, στο συναισθηματισμό και στη διανόηση να κατακτήσουν το χώρο της Ορθοδόξου θεολογίας, διότι η κρίσις που νομίζω ότι περνάει σήμερα η Εκκλησία θα είναι και η τελευταία Της! Μετά, δεν θα υπάρχει τίποτε όρθιο για να σαλευθεί και να υποστεί κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *