Επιστολή προς Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Κρήτης (8/9/16)

XORODIA_14_04_13ΠΛΕΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Ριζηνίας 71
71305 Ηράκλειο
Τηλ.6974399779

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Ηράκλειο 8/09/2016
Προς Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης
 

Σεβασμιώτατε, την ευχή σας,

Παίρνω το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σας, αισθανόμενος την ανάγκη της εξομολόγησης προς τον πνευματικό που πάντοτε θαύμαζα, πίστευα και πιστεύω, θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να ηρεμήσω από τα όσα έζησα και ζω στην εκκλησία, όταν αποφάσισα να αφιερωθώ μετά τα 37 μου χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στα Ταχυδρομεία από τα οποία συνταξιοδοτήθηκα, πήρα την αποζημίωση την οποία προβλεπόταν, τις ευχαριστίες της υπηρεσίας μου για την προσφορά μου και την τιμητική για μένα πολύ λιτή εκδήλωση για την αποχώρησή μου από τους συναδέλφους μου.

Λίγα λόγια για μένα:

Κατάγομαι από μια φτωχή αλλά θρησκευόμενη οικογένεια της Κόξαρης Ηρακλείου. Ο πατέρας μου, Ζαχαρίας Αναγνώστης, ήταν για 60 και πλέον χρόνια ο πρωτοψάλτης του χωριού, ο αδελφός του ιερέας, δύο από τους θείους μου μοναχοί. Έτσι λοιπόν, στο σπίτι μας διαπαιδαγωγηθήκαμε με τις αρχές της πίστης, της αγάπης, της αλληλοβοήθειας  και της δικαιοσύνης.

Υπηρέτησα για 37 χρόνια στα ΕΛ.ΤΑ. στην Αθήνα και στο Ηράκλειο, σε διάφορες θέσεις, ξεκινώντας από τα κατώτερα κλιμάκια και ολοκληρώνοντας την θητεία μου ως Διευθυντής του Κεντρικού Ταχυδρομείου Ηρακλείου, όπου είχα την τύχη να οργανώσω την συμμετοχή των ΕΛ.ΤΑ. στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Αγίου Μηνά και συνταξιοδοτήθηκα ως Περιφερειακός Διευθυντής Επιστολικού Ταχυδρομείου Κρήτης.

Παράλληλα με την εργασιακή μου δράση ανέπτυξα και πλούσια κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού και στα συνδικάτα ως πρόεδρος φορέων Α΄ και Β΄ βαθμού. Διετέλεσα ακόμη:

  • Πρόεδρος των Κρητικών Χαϊδαρίου Αττικής.
  • Πρόεδρος στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, παράρτημα Κρήτης.
  • Μέλος της επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αποδήμου Ελληνισμού, Γέφυρα της Αγάπης και πολλών άλλων φορέων πολιτισμού και κοινωνικής εκπροσώπησης.

Όταν λοιπόν θεώρησα ότι  έκλεισα τον κύκλο της ενεργής εργασιακής μου δράσης, θέλησα να στραφώ στους κόλπους της Εκκλησίας, εκεί όπου πίστευα και πιστεύω ότι μπορεί κανείς ηρεμήσει, να προσφέρει ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους του και στην ανύψωση του θρησκευτικού πνεύματος.

Ξεκίνησα από την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά. Εκεί γνώρισα τον Άρχοντα πρωτοψάλτη και δάσκαλό μας κ.Δαμαρλάκη, ακούραστο εργάτη της Βυζαντινής Μουσικής, ο οποίος δωρεάν, χωρίς να φείδεται χρόνου, προσπάθησε να μας μεταλαμπαδεύσει την αγάπη, την αφοσίωση και την πίστη στην Εκκλησία και στην αγία και δοξασμένη Μουσική της! Δεν πρόλαβα να κλείσω χρόνο και ζήσαμε μαζί σας, τα της Λειτουργίας της Πεντηκοστής (Λειτουργία για την Οικουμενική Σύνοδο) και τα της οριστικής απομάκρυνσης του Δασκάλου μας από το Αναλόγιο του Αγίου Μηνά.

Σεβασμιώτατε

Δεν θα είχε καμιά σημασία το γεγονός σαν γεγονός, παρ΄ότι κανείς εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν έχει συμπληρώσει τα ένσημα, εάν δεν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που σήμερα είναι τα 67 χρόνια, εκτός και αν το επιθυμεί ο εργαζόμενος ή καταργηθεί η θέση απασχόλησής του. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται από όλους και ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συνδέσει την εργασία τους με την ζωή την δική τους και την οικογένειά τους, αλλά κυρίως όταν αυτοί είναι μεγαλωμένοι μέσα στους ναούς αφού το κύριο έργο τους είναι η ψαλμωδία, θα πρέπει η αντιμετώπισή τους από Αυτή να είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν!

Στην προκειμένη περίπτωση, πήρα το θάρρος να απευθυνθώ σε Σας, γιατί εβδομάδες ολόκληρες παλεύω με την συνείδησή μου, ακούγοντας τον Δάσκαλό μας να μας εξιστορεί τα γεγονότα, και δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Εκκλησία μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εργαζόμενό της! Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η αλληλουχία των γεγονότων δεν φανερώνει δόλο, προκειμένου ένας υπηρέτης της Εκκλησίας που με αφοσίωση, αγάπη, πίστη και κατά αποκλειστικότητα υμνούσε τον Κύριο πρωί, μεσημέρι, βράδυ, χωρίς να βαρυγκωμά, που εγκατέλειπε παιδιά, οικογένεια, κοινωνικές υποχρεώσεις για την Δόξα του Κυρίου, να βρεθεί εκτός αυτής και μάλιστα με την κατηγορία ότι αυτός ήθελε να πληρώνεται με μαύρο χρήμα!

Και λέγω ΔΟΛΟ και ας μου συγχωρεθεί ο όρος, γιατί πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η παραίνεση του Ιερέα στον Δάσκαλο κ.Δαμαρλάκη να πάρει την σύνταξή του για να γλυτώσει ο Άγιος Μηνάς την δαπάνη των ενσήμων και θα συνέχιζε κανονικά το ψαλτικό του λειτούργημα;

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια να ζητήσει με υπογραφή την παραίτηση της διεκδίκησης από τον κ.Δαμαρλάκη της νόμιμης αποζημίωσής του επειδή θα συνέχιζε να ψάλει και επειδή η Εκκλησία είναι δημόσιο νομικό πρόσωπο;

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια να ζητηθεί υπεύθυνη δήλωση του κ.Δαμαρλάκη ότι θα παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν για να εξασφαλιστεί από τυχόν έλεγχο του ΙΚΑ;

Σεβασμιώτατε

Πώς αλλιώς θα χαρακτηρίζατε εσείς αυτές τις ενέργειες, όταν όλα τα παραπάνω εφαρμόστηκαν για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν προκειμένου να χαθεί το δικαίωμα από τον ιεροψάλτη, υμνωδό της Δόξης του Θεού, να προσφύγει στα εργατικά δικαστήρια για να διεκδικήσει το δίκιο του για μη τήρηση της συμφωνίας; Μόλις ο χρόνος που είχε δικαίωμα για την προσφυγή του έληξε, του λέγει: «Δεν έχω να σε πληρώσω». Και είναι απλήρωτος τον τελευταίο μήνα εργασίας του!  Όσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά κινήματα από διάφορες θέσεις, πρώτη φορά μου έτυχε να ζήσω τέτοια σκληρή αντιμετώπιση εργαζομένου από εκπρόσωπο εργοδότη και μάλιστα την Εκκλησία! Σας διαβεβαιώ αν συναντούσαμε τέτοια συμπεριφορά από όποιον εργοδότη σαν συνδικαλιστικό κίνημα, θα την αντιμετωπίζαμε δυναμικά με αγωνιστικές κινητοποιήσεις χωρίς τέλος!

Σεβασμιώτατε

Όλα τα παραπάνω δεν θα σας τα έγραφα. Τα είχα πνίξει μέσα μου, σεβόμενος Εσάς, ενθυμούμενος και τις επιστολές σας προς τον Σύλλογό μας (Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής), με τα τόσα καλά λόγια για τον Δάσκαλό μας και την χορωδία, για την επιθυμία σας να βρεθεί λύση να επανέλθει στα καθήκοντά του! Προχθές όμως «ξεχείλισα» σαν ενεργός πολίτης, πρώην συνδικαλιστής και εκκλησιαζόμενος άνθρωπος! Βρέθηκα στο ΙΚΑ Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο. Εκεί συνάντησα τον Δάσκαλο κ.Δαμαρλάκη με την σύζυγό του, καταβεβλημένους, απογοητευμένους, με την θλίψη και την πίκρα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους.

Τους ρώτησα τον σκοπό της επίσκεψής τους στο ΙΚΑ. Αντί απάντησης, μου έδωσαν να διαβάσω μια επιστολή του ΙΚΑ προς τον Δάσκαλο που του ζητούσε να συναινέσει ή όχι γραπτώς για να παραδοθούν στοιχεία που αφορούν προσωπικά του δεδομένα στον Προϊστάμενο του Αγίου Μηνά!

Έλεος πια!!!!!

Μήπως τελικά τα κηρύγματα της Εκκλησίας είναι μόνο για τους άλλους και οι λειτουργοί της μπορούν να καταπατούν κάθε έννοια δικαίου;

Σεβασμιώτατε

Κλείνοντας και πιστεύοντας ότι τα λόγια τα δικά σας απηχούν και τα πιστεύω σας, σάς καλώ να διερευνήσετε το θέμα, προκειμένου να αποδώσετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ, να άρετε μια κατάφωρη αδικία που συντελέστηκε στα δύο αναλόγια του Αγίου Μηνά και στην χορωδία, την οποία και Εσείς βοηθήσατε πολλές φορές!

Με τον προσήκοντα σεβασμό και αγάπη
ΠΛΕΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *