Ερωτηματολόγιο Α΄


 

 

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Αγαπητά μου αδέλφια!

Στην προσπάθειά μου για την πλατιά διάδοση και προβολή της «πατρώας» Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, προτίθεμαι να εκδώσω «ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ» βασισμένο στην ιερή ψαλτική παράδοση, αλλά με σημερινά παιδαγωγικά, γλωσσικά, μαθησιακά και τεχνικά δεδομένα. Κάθε εποχή έχει να παρουσιάσει και τα δικά της διδακτικά, εποπτικά τεχνικά μέσα. Σήμερα που η τεχνολογία ακολουθεί μια πορεία απίστευτης εξέλιξης εμείς θα μείνουμε πίσω; Θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη; Όχι, φυσικά! Χωρίς να αλλοιώσουμε έστω και το παραμικρό από αυτά που παραλάβαμε, θα βάλουμε την τεχνολογία να υπηρετήσει την ψαλτική παράδοση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά με βάση και κανόνα μας: «ΣΤΗΚΕΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΕ ΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ».

Στόχος, η Θεωρία να συμβαδίζει με την Ψαλτική Πράξη, σε στέρεες βάσεις, εύκολα, κατανοητά και απλά. Άλλωστε το γνώρισμα της Ψαλτικής Τέχνης είναι η απλότητα, η μεγαλοπρέπεια και η κατάνυξη.

Έπειτα από 50 χρόνια συνεχούς μαθητείας, διδασκαλίας, μελέτης, έρευνας και δημιουργίας, ήθελα σε συνεργασία με πολλούς παράγοντες (ψάλτες, καθηγητές, δασκάλους, παιδαγωγούς, ινστιτούτα, ωδεία, πανεπιστήμια, ιατρούς, αλλά και απλούς μαθητές –τριες, σπουδαστές –τριες κ.α.), αλλά κυρίως με βάση την ιερή παράδοση και τους ιερούς περί ψαλμωδίας κανόνες, να προχωρήσω σε μια έκδοση με τα σημερινά επιστημονικά, παιδαγωγικά και μουσικολογικά δεδομένα.

Θερμή παράκληση για συνεργασία. Η ιερή μουσική δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στην Αγία μας Εκκλησία. Είναι «μέσον» προσευχής και τίποτε άλλο. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω παρά ελάχιστα περί της μουσικής της Εκκλησίας μας. Παρακαλώ τη βοήθειά σας, προς «δόξαν Θεού»!

Πιο κάτω θα βρείτε την Α΄ σειρά ερωτήσεων που θ’αναρτηθούν στο διαδίκτυο για 2 περίπου μήνες. Αν θέλετε, απαντάτε επωνύμως ή ανωνύμως. Οι απαντήσεις θα μας βοηθήσουν σημαντικά στην ολοκλήρωση του έργου και δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Α΄ ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: (1η δωδεκάδα)

1) Έχετε ασχοληθεί με την Ψαλτική, πρακτικά ή μαθαίνοντας Βυζαντινή Μουσική;
2) Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε;
3) Όταν ξεκινήσατε να μαθαίνετε, τι σας δυσκόλεψε;
4) Αν σταματήσατε την εκμάθηση, ποια ήταν η αιτία;
5) Αν συνεχίσετε, σε ποια σημεία δυσκολεύεστε;
6) Πιστεύετε ότι στην εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής συμβάλλει η               πρακτική εκμάθηση ορισμένων τροπαρίων;
7) Τι προτείνετε στο δάσκαλο για την καλύτερη διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής;
8) Τι προτείνετε στο μαθητή για την καλύτερη εκμάθηση;
9) Πιστεύετε ότι ένα όργανο θα βοηθούσε καλύτερα στη διδασκαλία ή στη μαθητεία της Βυζαντινής Μουσικής;
10) Η διδασκαλία και η μαθητεία πρέπει να γίνεται με οπτικοακουστικά  μέσα; (Δηλαδή, ηχογραφεί ο μαθητής το δάσκαλο και τον έχει στο σπίτι για να τον ακούει.)
11) Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται η διδασκαλία της Μουσικής, ατομικά, ομαδικά ή και τα δύο εναλλάξ;
12) Πόσες ώρες εβδομαδιαίως θα θέλατε για μάθημα ή πόσες ώρες διαθέτετε;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΩ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΡΛΑΚΗΣ

1 thought on “Ερωτηματολόγιο Α΄

  1. Εγώ νομίζω ότι πιό πολύ από όλα ( και μακράν όλων των άλλων ) βοηθάνε τα μαθήματα με δάσκαλο . Η σκέψη που έκανα ότι κάθε εβδομάδα έχω να διαβάσω 1 μάθημα και αν δεν το διαβάσω θα γίνω “ρεζίλι” + το γεγονός ότι ο δάσκαλος πάντα με διόρθωνε στα σημεία που πίστευα ότι τα έλεγα σωστά + την πάροδο του χρόνου + την βοήθεια του Θεού + την επιμονή που πρέπει να έχει κάποιος και να μην πτοείται από την δυσκολία της βυζαντινής μουσικής είναι τα βασικά προαπιτούμενα για να “μπεί” κάποιος στο ταξίδι που λέγεται βυζαντινή μουσική . Επισης κατά τη μελέτη πολύ βοηθάει το διάβασμα συνοδεία πληκτροφόρου οργάνου και αν μάλιστα αυτο μπορεί να αποδώσει τις βασικές κλίμακες της βυζαντινής μουσικής αυτό θα ήταν ιδανικό .
    Κατά την γνώμη μου πάντα μετά την απόκτηση του πτυχίου , πρέπει να ακολουθεί η ανάληψη ενός αναλογίου σε 1 ναό διότι η επανάληψη εστί μήτηρ πάσης μαθήσεως .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *