«Ληγμένες τροφές» (Ιωάννου Δαμαρλάκη)

ευαγγελιοΑπό τότε που άρχισα να ασχολούμαι – ερασιτεχνικά εντελώς – με το facebook, βλέπω ν΄ ανεβάζουν φίλοι –λες ρητά, αποφθέγματα, απλά λόγια ή κείμενα κλπ, μεγάλων όντως ανδρών και γυναικών, ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης, πνευματικών ή πολιτικών ηγετών – φυσιογνωμιών κλπ. Όντως διαβάζω φοβερά κείμενα, ωραία, βαρύγδουπα πολλές φορές! Όλα ωραία και καλά! Όμως, αυτομάτως κάθε φορά που διαβάζω αυτές τις αναρτήσεις (τα λόγια ή τα γραπτά) διερωτώμαι: αλήθεια, οι άνθρωποι αυτοί που ανεβάζουν στον «τοίχο» τους όλα αυτά, έχουν διαβάσει το Ευαγγέλιο; Έχουν ανοίξει ποτέ τους την Αγία Γραφή, τη Βίβλο; Θα μου πείτε γιατί; Μα, γιατί όλα αυτά υπάρχουν εκεί μέσα!!! Οι άνθρωποι που λένε (γραφούν) όλα αυτά τα ωραία και καλά, από ΄κει έχουν αντλήσει τα λόγια τους και τις πράξεις τους που εμείς σήμερα θαυμάζουμε και μένουμε έκπληκτοι. Μάλιστα, από κάτω γράφουν και το όνομα αυτού που έχει πει τα λόγια που αναρτούν με «καμάρι». Και καλά κάνουν, άλλα δεν γνωρίζουν ότι όλα αυτά, μα όλα αυτά είναι γραμμένα μέσα στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ! Τώρα, θα μου πείτε το γιατί!

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες νεοελλήνων. Η μια ανήκει ακόμη στη νοοτροπία της προηγούμενης γενιάς που όλα τα ξένα είναι και καλά, με εξαίρεση τους Αρχαίους Έλληνες. Είναι η κουλτούρα της γενιάς που καπνίζει «ξένα» τσιγάρα, φοράει «ξένα» ρούχα κλπ. για να είναι…in…..   Τα Ελληνικά (δηλαδή, τα δικά του στην ουσία) είναι για πέταμα…

Η δεύτερη κατηγορία (στην ουσία, κατηγόρια είναι, όταν δεν έχεις αυτοεκτίμηση) είναι αυτοί που λένε ότι το Ευαγγέλιο είναι για τους παπάδες. Σου λένε: «Έλα τώρα, μωρέ! Το Ευαγγέλιο θα διαβάσω;» Άκου φίλε –η:

Το Ευαγγέλιο δεν είναι κάτι που πρέπει να μπεις στην Εκκλησία για να τ΄ ακούσεις, άλλα κάτι που πρέπει, αφού βγεις έξω, να το ζήσεις!

Η τρίτη κατηγορία είναι  εκείνοι που ενώ κάνουν τους έξυπνους, στην ουσία τους πιάνουν «κορόιδα» οι κάθε λογής εξυπνάκηδες. Ας με συγχωρέσουν γι΄ αυτό οι φίλοι –ες. Διότι, φίλοι μου, αν δεν έχω διαβάσει, έρχεται ο «κλέφτης» και λέει κάτι με άλλα λόγια και το παρουσιάζει ως δικό του! Πώς θα καταλάβεις εσύ από πού είναι; Άρα, θα επαινείς τον «κλέφτη»!!! Κάποτε, απέδειξα σε κάποιον ότι αυτό που ανάρτησε και το υπογράφει ο τάδε φιλόσοφος, ή «αστέρας» κάποιας θρησκείας, ή κάποιος συγγραφέας εν πάση περιπτώσει, υπάρχει στην Αγία Γραφή κι ότι ο Χριστός το είπε πριν απ΄ αυτόν! Η απάντηση γελοία: «Δεν το ήξερα…» Δεν ήξερες! Λοιπόν, δεν ρώταγες;… Όμως, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι πρέπει να περιμένω το «φως» από κάποιον που έχει αντλήσει το νερό απ΄ το ανεξάντλητο πηγάδι που λέγεται ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ και δεν πάω να ξεδιψάσω απ΄ την πηγή απ΄ ευθείας, για να μη με πουν αναχρονιστικό, συντηρητικό, ξεπερασμένο, «παιδί» της Εκκλησίας, αμόρφωτο, απολίτιστο, μη προοδευτικό κλπ, κλπ, κλπ.

Φίλε – η: Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΠΟΤΕ! Μια σχολή απ΄ όπου δεν αποφοιτά ποτέ κάνεις! Ένας ωκεανός που δεν στερεύει ποτέ! Μια τροφή που χορταίνει, άλλα δεν φέρνει κορεσμό! Ένα νερό που ξεδιψά, άλλα γίνεται ολοένα πιο λαχταριστό, πιο ποθητό, πιο αναγκαίο! Έχει λύσεις για όλα! Συνταγές για τα πάντα! Είναι διαχρονικό και φρέσκο για τα καθημερινά μας προβλήματα! Είναι η παρηγοριά στη θλίψη και η ώθηση στη χαρά! Είναι η συντροφιά στη μοναξιά, στη δουλειά, στην καθημερινότητα, άλλα και στο γλέντι, στη διασκέδαση! Είναι ΤΟ ΜΕΤΡΟ και Η ΖΥΓΑΡΙΑ! Είναι το φάρμακο για όλες τις αρρώστιες! Είναι η πηγή της χαράς, της αισιοδοξίας και της προόδου! Αυτά που λένε για «όπιο» του λαού είναι παραμύθια της Χαλιμάς… Ότι το χρησιμοποιούν οι παπάδες προς «ίδιον όφελος»… Μα, αυτό κι αν είναι παραμύθι!  Γιατί; Γιατί ο Χριστός αυτούς ελέγχει πρώτα και περισσότερο κι όχι εμάς! Μάλιστα, μας παροτρύνει να τους κρίνουμε (όχι κατακρίνουμε – προσοχή!) με το Ευαγγέλιό του πρώτα αυτούς! Αυτοί που κατηγορούν το Ευαγγέλιο, αδέλφια μου,  ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ!!! Άλλωστε, γιατί να τ΄ ανοίξουν; Το Ευαγγέλιο, αδέλφια μου, δεν είναι για βολεμένους και για το κατεστημένο! «Πυρ ήλθον βαλλείν» λέει ο Χριστός! Το Ευαγγέλιο «στοιχίζει» ακριβά σ΄ εκείνους που θα το ακολουθήσουν πιστά! ΘΕΛΕΙ ΚΟΤΣΙΑ!  Είναι Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!  Θα μπορούσα να γράφω ώρες ατέλειωτες, άλλα αρκούμαι σ΄ αυτά και περιμένω καλοπροαίρετο διάλογο. Ας πάψουμε, αδέλφια, να τρώμε κουτόχορτο και μάλιστα εισαγόμενο! Να μας ταΐζουν με ληγμένες πνευματικές – «παιδικές» τροφές! ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΕΩΣ!

Γιάννης Δαμαρλάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *