Περί του Ν΄ ψαλμού (Ιωάννου Δαμαρλάκη)

DAMARLAKIS_OFFIKIO

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Με ρωτούν πολλοί συνάδελφοι αν μπορούν να ψάλλουν τον Ν΄ Ψαλμό κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε ήχο πλ. Δ΄ για να πάει – λέγουσι – «κοστούμι» με τα επακολουθούντα ιδιόμελα «Της μετανοίας….»

Θα αναφέρω εν πρώτοις εν’απόσπασμα από το βιβλίο μου (πότε θα εκδοθεί ένας Θεός ξέρει) και στη συνέχεια, θα πούμε πολλά και διάφορα.

Κάποτε εκλήθη να ψάλει ο Κ. Πρίγγος στην Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Στον Ν΄ ψαλμό, κάποιοι «εξυπνάκηδες – ως συνήθως – του ζητούν να ψάλει τον Ν΄ σε πλ. Δ΄ . Ο Πρίγγος αντιδρά, αλλά κάμπτεται λόγω «λεπτών…. αισθημάτων». Μάλιστα του είπαν αφού και «κλασικοί» έχουν γράψει π.χ. ο Φωκαέας. Πείστηκε λοιπόν και ξεκίνησε ψάλων τον Ν΄ σε πλ. Δ΄. Στο «Ιδού γαρ …» προς έκπληξιν των «μουσικοφίλων», σταματά και αρχίζει σε Β΄ όπως το ήξερε και όπως το θέλει η παράδοση, αλλά και όπως το έλεγαν στον πατριαρχικό ναό. Αντέδρασαν οι «φίλοι» της μουσικής και ο Πρίγγος (αμίμητος σε όλα του) τους επιστρέφει το «μπαξίσι» και τους αποστομώνει: «Αφήστε με να ψάλω! Εγώ καραγκιόζης δεν γίνομαι!» (Υπάρχει η ηχογράφηση την οποία μου έδωσε ο αείμνηστος Γ. Τσατσαρώνης).

Δεύτερο παράδειγμα κι αυτό από το βιβλίο μου «ΑΛΛΟ ΚΑΛΗ ΦΩΝΗ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟΣ ΨΑΛΤΗΣ» με αφηγητή τον επί 30ετια βοηθό (σκιά) του Κ. Πρίγγου ΣΤΑΜΑΤΙΟ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΑΚΗ. Τον ρώτησα:
Ο Φωκαεύς έγραψε τα ιδιόμελα σε ήχο Β΄. Εψάλησαν αυτά ποτέ;
– Εμείς, Ιωάννη, τον Ν΄ Ψαλμό τον λέγαμε πάντα σε Β΄ ήχο. Καμιά φορά,όχι πάντα, όταν ήταν η περίοδος του Βαρέως, ψάλαμε σε Βαρύ – κατανυκτικό, αλλά τα ιδιόμελα πάντα στον ήχο τους.
– Τι εννοείτε «κατανυκτικό», Δάσκαλε;
– Να μην φεύγει πάνω από τον Κε το μέλος, γιατί ο Ν΄ Ψαλμός είναι ψαλμός της μετανοίας. Όσον αφορά τον Φωκαέα που μου είπες, καλός Δάσκαλος, αλλά δεν υπήρξε Ψάλτης και μάλιστα δεν πέρασε από το μεγάλο «σχολείο», τα πατριαρχικά αναλόγια. Περισσότερο, εκδότης ήταν. Τα μαθήματά του δε τα έψαλαν στο Πατριαρχείο, ούτε τα χερουβικά του.

Αυτά από τους Δασκάλους. Τώρα λίγα λόγια από τον γράφοντα.

Όλα τα εκκλησιαστικά μέλη έχουν ταυτότητα, έχουν όνομα. Τουτέστιν: ΗΧΟ, πλην των χερουβικών, δοξολογιών και τινών άλλων μαθημάτων, τα οποία ψάλλονται και στους 8 ήχους. Όλα τα άλλα μαθήματα έχουν ΗΧΟ και καλούμεθα να μην αλλοιώνουμε την παράδοση, να μην γινόμαστε «νονοί» και με την καλή και με την κακή έννοια του όρου. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα!

Κάποτε ένας εκλεκτός συνάδελφος μού έστειλε ένα βιβλίο του με τον Ν΄ Ψαλμό σε όλους τους ήχους και του το γύρισα πίσω εξηγώντας του, αφού του ζητούσα συγγνώμη, να μου το επιστρέψει όταν το συμπληρώσει γράφοντας το «Χριστός Ανέστη…» και το «Σήμερον κρεμάται…» σε όλους τους ήχους.!

Ένας άλλος πάλι μου έστειλε το «Τα πλήθη των πεπραγμένων μοι….» σε ήχο πλ. Δ΄ για να πηγαίνουν, λέει, «κοστούμι» με τα άλλα δύο ιδιόμελα. Του απάντησα: «Άπαγε της βλασφημίας…» Και ων ουκ έστιν αριθμός, ζώα μικρά μετά….

Αγαπητά μου αδέλφια, αγαπητοί συνάδελφοι, σάς γράφει με πόνο ψυχής ένας ψάλτης που από 8 χρονών ψάλλει, από 13 χρονών είναι διορισμένος ψάλτης (υπάρχει ο διορισμός μου και είναι στη διάθεσή σας) και έχω κάνει κι εγώ τις δικές μου λαθεμένες επιλογές κατά καιρούς. «Μη πλανάσθε! ΣΤΗΚΕΤΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΕ ΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕΤΕ»!

Με αγάπη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΡΛΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *